روز گذشته حسین نجات با حکم فرمانده کل سپاه پاسداران به عنوان جانشین قرارگاه ثارالله سپاه، برای دومین بار به این سمت منصوب شد.
قرارگاه ثارالله مهمترین قرارگاه منطقهای سپاه در ایران است و ماموریت آن، دفاع از مراکز و نهادهای حساس و کلیت حکومت جمهوری اسلامی ایران عنوان شده است. این قرارگاه همچنین مسئولیت دفاع از مراکز حساس حکومت را در برابر هرگونه تهدید نظامی علیه تهران به عنوان مرکز حکومت، داراست. از سال ۱۳۷۴ قرار بر این شد که «قرارگاه ثارالله در صورت بروز بحران به تشخیص شورای عالی امنیت ملی و تایید آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، مسئولیت برقراری امنیت شهر تهران را عهده دار باشد، ولی در شرایط عادی این مسئولیت برعهده نیروی انتظامی است.»
یگانهای تحت امر این قرارگاه در شرایط بحران، شامل سپاه محمد رسولالله و سپاه امام حسن مجتبای استان البرز هستند و متشکل از نیروهای کادر و وظیفه سپاه و گردانهای عاشورا و الزهرا، گردانهای امام علی است. وزارت اطلاعات ، نیروی انتظامی و تمامی وزارت خانههای دولت هم در شرایط بحران تحت کنترل عملیاتی این قرارگاه قرار میگیرند. فرماندهی این قرارگاه، مانند سایر قرارگاههای سپاه، بر عهده فرمانده کل سپاه است.
قرارگاه ثارالله همچنین شامل نیروهای داوطلب مردان و زنان است که در قالب بسیج مساجد، ادارات، دانشگاهها و مدارس سازماندهی شدهاند. مهمترین یگانهای تحت امر این قرارگاه، لشکرهای ۲۷ و لشکر ۱۰ سیدالشهدا هستند.
گفته میشود که در جریان اعتراضهای خرداد ۱۳۸۸ به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، قرارگاه ثارالله در کنترل و مهار اعتراضها نقش اصلی را برعهده داشته است.
حسین نجات کیست؟
حسین نجات، ۶۵ ساله و از چهرههای شناخته شده سپاه پاسداران در ایران است که روز گذشته طی حکمی برای مدیریت این قرارگاه منصوب شده است.
وی از چهرههای موثر گروه «منصورون»، یکی از هفت گروه اصلی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی است که پس از توقف فعالیتهای آن سازمان به دلیل اختلافات داخلی، تمام تمرکز خود را به سپاه پاسداران معطوف کرد. نجات پیش از این در مقام جانشین فرمانده اطلاعات سپاه از نیروهای مهم و تاثیرگذار دستگاه اطلاعاتی سپاه پاسداران به حساب میآمد.
محمدحسین زیبایینژاد معروف به حسین نجات از سال ۱۳۶۰ به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و در طول ۸ سال جنگ ایران و عراق، از اعضای موثر این نهاد به شمار میرفت. آقای نجات از ۱۳۶۸ تا ۱۳۶۹ بهعنوان معاون امور مجلس وزیر دفاع فعالیت کرد. از ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۵ معاون هماهنگکننده سپاه، و از ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۶ جانشین رئیس ستاد مشترک سپاه پاسداران بود. آقای زیبایینژاد همچنین ازسال ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹ فرماندهی قرارگاه ثارالله و از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۹ نیز فرمانده سپاه حفاظت ولیامر بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حسین نجات همچنین از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ بهعنوان معاون سیاسی و اجتماعی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی فعالیت میکرد. ازسال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ نیز معاون فرهنگی و اجتماعی فرمانده کل سپاه بود. وی از ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ جانشینی رئیس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران را برعهده داشت.
حسین نجات که پیشتر معاون فرهنگی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود، در اعتراضات آبان ماه ۹۸ «طبقات فرودست، حاشیهنشین و بیسواد» را تکیهگاه جدید مخالفان حکومت دانست. این سخنان او، واکنشهای بسیاری را بین مردم در ایران برانگیخت.
آقای نجات گفته بود: « مدل براندازی غرب در مقابل انقلاب اسلامی طی این ۴۰ سال تغییر کرده است و در این مدل جدید براندازی، تکیه بر افراد فرودست جامعه و کسانی است که محصول حاشیهنشینی و بیسوادی هستند و در فضای مجازی آلوده شدهاند.»
او همچنین دلیل تصمیم دولت آمریکا را برای خروج از برجام، تحت فشار قرار دادن مردم ایران دانسته و گفته است:« آمریکاییها طراحی کرده بودند که با خروج از برجام، تحریمهای بسیاری را میتوانند، اعمال کنند تا مردم خشمگین و ناراضی، تحت تأثیر شبکههای مجازی وارد تظاهرات شوند.»
انتصاب دوباره حسین نجات برای مسئولیت قرارگاه ثارلله، میتواند حواشی بسیاری داشته باشد. به نظر میرسد که حضور وی در آن جایگاه میتواند به سرکوب شدیدترمردم بینجامد و به ویژه منجر به ایجاد محدویتهای بیشتر در فضای شبکههای اجتماعی شود.
پیش از حسین نجات، به عنوان جانشین سردار حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، محمداسماعیل کوثری مسئول این قرارگاه مهم و حساس در ایران بود.
سپاه نیوز در اردیبهشت ۹۸ از تغییراتی در بدنه سپاه خبر داده بود. در پی انتصاب سرلشکر حسین سلامی به سمت فرماندهی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سوی رهبر جمهوری اسلامی ایران، چهار تغییر در ترکیب معاونان فرماندهان سطوح عالی در این نهاد انجام شد.
در آن احکام، سردار دریادار پاسدار علی فدوی به عنوان «جانشین فرمانده کل سپاه» منصوب شد. پیش از آن، سردار سلامی عهدهدار آن مسئولیت بود.
آیتالله علی خامنهای، رهبر نظام حاکم بر ایران، همچنین سردار سرتیپ محمدرضا نقدی را به سمت «معاون هماهنگ کننده سپاه» منصوب کرد. پیش از آن، دریادار فدوی مسئولیت معاونت هماهنگ کننده سپاه را بر عهده داشت.
در آن مقطع همچنین سردار حسن محقق، از معاونان سپاه، به سمت «جانشین رئیس سازمان اطلاعات سپاه» (حسین طائب) منصوب، و جایگزین سردار حسین نجات شد، و طی حکمی، حسین نجات نیز بهعنوان جایگزین سردار نقدی، به سمت «معاون فرهنگی و اجتماعی سپاه» منصوب شد. هنوز روشن نیست که تغییر حکم یک ساله آقای نجات تغییرات بیشتری در بدنه سپاه را به دنبال خواهد داشت، یا خیر.